Comitetul local pentru situatii de urgenta  a modificat prin Hotararea nr.5 din data de 03.04.2020  programul   de   transport  local cu autobuze si nava Civitas   in municipiul Tulcea pe   perioada     starii   de   urgenta   decretate   pe   teritoriul Romaniei.

Noul program intra in vigoare la data de 08.04.2020 si  presupune o scadere a numarului de curse si implicit de kilometri pe liniile1, 1B, 3, 4, 4B, 5,7 si 8, mentinerea aceluiasi orar pentru linia 2C,  cresterea numarului de curse pe liniile 2 si 2B si suspendarea liniilor 9, 14, 14B.  Scaderea numarului  de  curse  pe unele trasee   s-a datorat situatiei create de suspendarea cursurilor si de restrangerea drepturilor de a circula, masuri impuse prin  decretarea starii de urgenta.

Cu toate ca autobuzele Societatii de Transport Public  vor parcurge 14.459 km  saptamanal fata de 28.246,  asiguram in continuare  legatura  dintre fiecare cartier si punctele de interes public din oras : spital, magazine alimentare, institutii publice, cabinete  ale medicilor de familie, farmacii. De asemenea, am tinut cont de solicitarile Spitalului judetean de urgenta si Alum SA si asiguram transportul angajatilor care folosesc  transportul public de acasa la servici si retur.

In cazul liniilor care deservesc ploatforma industriala pe care se afla santierul naval VARD am decis cresterea numarului de autobuze penru a evita aglomerarea acestora si a proteja calatorii.

Tulcenii din suburbia Tudor Vladimirescu vor fi deserviti  zilnic intre orele 6.00 si 21.05 de nava Civitas care va efectua 18 curse.

Modificarea programului de transport se realizeaza cu reducerea kilometrilor parcursi cu aproximativ 49% pe luna ceea ce evident inseamna o reducere cu acelasi procent a veniturilor societatii. Pentru a putea rezista in aceasta perioada, dar si pentru a fi viabili in momentul in care vom activa din nou la capacitate maxima , trebuie sa reducem  proportional si cheltuielile. Din acest motiv si din cauza faptului ca suntem in aceasta situatie ca urmare a deciziei unei autoritati competente in materie de gestionare  situatiilor de urgenta(Comitetul local pentru situatii de urgenta Tulcea) am ales varianta ca un nr. de 50 din cei 108 angajati ai STP sa figureze pe perioada situatiei de urgenta  in somaj tehnic. In spiritul solidaritatii, analizand posibilitatea ca situatia de acum sa persiste si pe perioada lunii mai, am decis, dupa consultarea salariatilor, ca fiecare dintre acestia sa se afle in mod egal in somaj tehnic incepand cu 08.04.

Reducerea de personal nu va  afecta in niciun fel operatiunile de dezinfectie a autobuzelor.  Inainte de a ne fi impuse de catre autoritatile centrale sau locale masuri de dezinfectie am luat decizia ca nava Civitas sa fie dezinfectata dupa fiecare cursa, iar autobuzele sa fie dezinfectate la intrarea in program, in  intervalul 5.30-6.30, la intrarea in schimbul 2, intre 12.30  si 14, si la capatul de linie de la Neptun pentru autobuzele de pe liniile 1 si 4. In plus, toate autobuzele au fost dotate cu dispersoare de gel dezinfectant, STP fiind prima din tara care a luat aceasta masura. Toate aceste masuri luate in beneficiul calatorilor si al soferilor inseamna o cheltuiala cu dispozitive si  materialele consumabile de peste 40.000 lei pana in prezent. Estimam o cheltuiala de inca 40.000 lei pana la sfarsitul crizei.

STP Tulcea isi cere scuze fata de cei care vor avea poate de suferit ca urmare a modificarii programului de transport, dar trebuie sa intelegem cu totii ca pentru a proteja viata si sanatatea oamenilor nicio masura nu este prea dura.

Lucian Daniel Balan-Director General al STP Tulcea