După data de 15.05.2020, odată cu ieșirea din starea de urgență, pentru transportul public din municipiul Tulcea nu mai sunt aplicabile măsurile impuse prin Hotărârea nr.5 din data de 03.04.2020 a Comitetului local pentru Situații de Urgență, prin care a fost modificat programul de transport, urmând a fi aplicate prevederile legale adoptate astăzi.

Pe cale de consecință, începând cu data de 18.05.2020 programul de transport atât cu autobuzele cât și cu nava Civitas va reveni la cel de dinainte de data de 08.04.2020 și anume la cel impus prin contractul de delegare.

Centrele de vânzare bilete vor avea pentru încă cel puțin o lună același program, respectiv: Delta 0500-0930, 14-1830; Neptun 0530-1330; Ciuperca-închis.

Totodată, conducerea STP a dispus respectarea următoarelor măsuri de organizare și desfășurare în mijloacele de transport în comun pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

  • Accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea obligatorie a unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul;
  • Numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim 1 metru între călători;
  • Angajații vor fi instruiți să rămână acasă dacă au fost expuși direct la virus și / sau prezintă simptome (febră, dificultăți de respirație, tuse uscată). Se va efectua triajul zilnic al angajaților menținând distanțarea de 1 metru, prin interviu și termometrizare înainte de intrarea în tură.
  • Se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior) și se vor menține ferestrele deschise la autobuzele care nu au sistem de aer condiționat (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune.
  • Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în tură, precum și ulterior, la un interval de cel mult 4 ore la capetele de linie.
  • Conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (șoferi, pasager, persoane adiacente parcursului, etc).
  • La îmbarcare / debarcare, cât și pe timpul deplasării, pasagerii vor respecta o distanță de minim 1 metru unul de celălalt.
  • În mijloacele de transport vor fi marcate scaunele care nu se vor folosi de către călători.

Cu privire la măsura vehiculată în spațiul public conform căreia accesul în mijlocul de transport se va face numai pe ușa din față, informăm călătorii că având în vedere tipul de autobuz  folosit cu precădere de către STP (BMC Probus) este dotat cu o ușă față și o ușă dublă la mijloc, această măsură va fi greu realizabilă, în prezent căutăm o soluție pentru a ne conforma. Menționăm faptul că, niciun autobuz pe care îl deținem nu are spațiul șoferului delimitat de restul vehiculului, astfel suntem nevoiți să identificăm o soluție tehnică, fezabilă pentru a proteja conducătorul auto.

STP Tulcea își cere scuze față de cei care vor avea poate de suferit ca urmare a limitării la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim 1 metru între călători, dar trebuie să înțelegem cu toții faptul că, pentru a proteja viața și sănătatea oamenilor nicio măsură nu este prea dură.

Asfel, rugăm călătorii să respecte măsurile de organizare și desfășurare în mijloacele de transport în comun pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Lucian Daniel Balan – Director General al STP Tulcea